Gothbowl LXVI

Fördelen med att inte behöva skicka in roster innan är att man kan vänta med att välja in i det sista men nackdelen är också att man väntar med att välja in i det sista, eller? Valet stod mellan Orcs och Lizardmen men valde tillslut det senare just för att jag inte trodde att någon annan skulle spela samma roster. Där hade jag fel, men det återkommer jag till lite senare. 
 
Hursomhelst så var Gothbowl i år inkluderade i GothCon tillsammans med tusen andra aktiviteter på Hvitfeldska Gymnasiet i Göteborg och det var stort och mycket folk. Ganska krångligt också då jag inte ens hade en aning om vart jag skulle registrera mig då jag aldrig varit där tidigare och ljudnivån och folkmängden var lite i mastigaste laget, speciellt för en person som mig som kan tycka att det är trångt tillochmed när jag är ensam i ett rum. Men, det kanske har helt andra orsaker iofs.
 
Däremot var det precis som förra året Archie som anordnade eventet och vi blev 12 spelare sammanlagt och det var kul att se lite nya ansikten också, däribland några Skåningar samt en Norrman som hittat hit, vilket är extra kul då man ser att folk är beredda att åka långa sträckor bara för att spela lite Blood Bowl. Imponerande!
 
Som brukligt är när det är endagarsturneringar att det är 3 poäng för vinst och 1 poäng för oavgjort men man kan även få en extra poäng för att antingen göra 3 Casultys, mer är tre Touchdowns eller att hålla nollan, så man kan rent teoretiskt få 6 poäng med sig från en match. Jag hade som sagt valt att köra Lizardmen och då valt bort min Frenzy-Saurus för en med Wrestle istället då det är ett betydligt bättre val och rostern går att se här nedan:
 
Match 1: Human (Johan)
Jag tror det är första gången jag möter Humans och det första som slår mig är att de får otroligt mycket för pengarna. 14 spelare, 3 rerolls & en apotekare och det var nästan så jag undrade om de hade fått lite extra inducements. Så var det naturligtvis inte men ju mer matchen utvecklades så kändes det som att Humans faktiskt ligger i rätt Tier och behöver allt de får för de räcker helt enkelt inte till. Jag kunde utmanöverera min motståndare med min snabbhet samt dominera med min styrka så de hade lite uppförbacke här, humanoiderna. Tror inte nån av oss kunde klaga direkt på tärningarna och matchen var ganska jämna även om jag hade ett litet övertag beroende på matchup och allt gick sin gilla gång och jag fick till en Touchdown i min drive och höll sen nollan i min defense. Helt okej!
Slutresultat: 1-0, 1-1 i Cas
 
Match 2: High Elf (Archie)
Sist vi möttes så hade Archie taktiken att foula sig till en vinst, vilket inte gick trots massiva försök att mörda min Krox men nu hade han ändrat inriktning. Nu skulle han spela sig till en vinst, och det blev en betydligt svårare historia. För mig! Jag minns inte helt matchbilden förutom att den var väldigt jämn och ingen kunde riktigt få till något avgörande (förutom varsin Touchdown) när det gällde att få till någon skoj Injury eller liknande, men det var en sak som avgjorde hela matchen. Kick of table och Blitz! Plötsligt kunde jag sätta lite press och fick tillslut tag i bollen och fick till en avgörande Touchdown till slut men det satt långt inne. Väldigt kompakt spel av Archie måste jag tillstå och visade här att High Elfs kan vara ett väldigt farligt lag att möta.
Slutresultat: 2-1, 1-1 i Cas
 
Match 3: Lizardmen (Melisqus)
När man pratar om match-ups så är det lite som svårt, svårare, Melisqus och sen att det är en exakt mirrormatch är lite extra jobbigt. Jag får iallafall börja med boll och sen väljer jag att sätta upp en dålig line på LOS. Rullar sen en dubbelskallar och Melisqus skinks väller in på min sida. Jag tappar boll och Melisqus gör mål. Börjar om lite bättre men tappar boll igen och igen och Melisqus gör ännu ett mål. Turn 4 och ligger under med två touchdowns men behöver iallafall inte tänka på rerolls, eftersióm de är slut. Sen börjar jag iallafall spela upp mig men får inte till nån reducering inann det är Melisqus tur att köra sin offensiv. Matchen är i princip avgjord men nu gäller det mellan att Melisqus vill göra en Touchdown till men samtidigt inte släppa in något för att på så vis få med sig några extra poäng och för min del är det mer eller mindre kört, men vill iallafall sätta press och få gjort en Touchdown. Det går rätt bra och tror jag får ner hans bollhållare två eller tre gånger men det studsar inte min väg och Melisqus kan till slut göra en till Touchdown och faktum är att man åkt på storstryk så det skriker om det. Dåliga beslut och kassa dice kan man kanske överleva men inte när man spelar mot någon som Melisqus, och det är också därför han är en av de bästa spelarna vi har i Sverige. Respekt! 
Slutresultat: 0-3, 0-1 i Cas
 
Match 4: Dwarfs (James)
Att spela mot Dwarfs kan vara en seg och utdragen historia men det här blev ännu ett snäpp värre. Hursomhelst så fick jag börja med boll och kunde utan större bekymmer göra en touchdown i runda 7 då jag tänkte att motståndaren inte skulle hinna göra mål på två turns. Det stora problemet här var att det redan gått ca 90 minuter. Första halvlek tog slut ca 20 minuter senare och jag ledde med 1-0 in i andra. Eftersom det här var sista matchen och jag inte visste hur det gick på de andra borden så tänkte jag att jag kanske kunde stjäla en touchdown till så därför gick jag ganska aggressivt ut och hann iallafall med fyra 2db på bollhållaren innan tiden tog slut. Vi hann bara till turn 6 innan matchen var tvungen att avblåsas av admin och det var helt korrekt. Klockan var nu 22.15 och det kändes som att matchen pågått i eveigheter och jag är tämligen säker på att jag aldrig spelat en så lång match varken Irl eller online men jag fick med mig en vinst iallafall.
Slutresultat: 1-0, 1-0 i Cas
 
Sammanfattning: Tre Vinster, en förlust och däremed +- noll i både Touchdowns samt Casultys. Att sätta upp en så dålig Line som jag gjorde i Melisqus-matchen hade helt klart förödande effekter och det är väl inte så mycket mer att göra än att ta sig i kragen och komma igen, vilket jag tycker jag gjorde också i samma match men att få med sig tre Casultys på fyra matcher är lågt. Visserligen så mötte jag främst 9+ i Armour och jag kanske får se det som så att jag klarar att vinna bara genom att spela och inte vinna på att motståndaren inte har några spelare kvar, så det kanske är positivt? Hursomhelst så tag jag mig till en tredjeplats och att Melisqus knep förstaplatsen var kanske ingen större skräll men kul att se Archie sno åt sig en välförtjänt andraplats. Jag får dessutom passa på att tacka Archie för en kul turnering och även om han kommer fixa en tvådagars i maj så blir nog min nästa Nationalbollen om ingen annat inträffar. Avslutar inlägget med några tänkvärda punkter jag tog med mig härifrån som säkert gynnar någon annan också.
 
  • Svenska Blood Bowl scenen: Kort sagt, den är fantastisk! Varje gång jag är iväg på nån turnering så spelar det ingen roll om man aldrig träffat de andra eller inte men man blir välkommnad rätt in i mixen utan problem. Själv har jag tillbringat de sista 30 åren i musikscenen och där är det rejält annorlunda. Dels så beror det väl på att det är pengar inblandade men oavsett så finns där ett elitistiskt tänk som inte finns här, vilket är otroligt skönt. Visst har man hört rykten om olika nötter här och var men det verkar vara lite självsanerande då de slår ut sig själva, så att säga. Sen är det en annan aspekt här som verkar vara positiv dvs det dyker upp nya spelare och nya grupper lite här och var runtomkring i Sverige. Pratade lite med Dan som berättade lite om hur det ser ut i Trollhättan och vad som sker där och det är hur kul som helst. Framtiden ser ljus ut!

  • Matchtid och Klocka: Personligen så är jag lite kluven till att använda klocka men trots allt så är det nästan ett måste i vissa matcher. Det största problemet är kanske att det är skönare att slippa klockan, då jag ofta glömmer bort att använda den, men att man inte upptäcker det inann man spelat en stund och matchen redan är igång. Nu tror jag inte att någon av de spelare jag mött som spelat långsamt har gjort det som ett medvetet val rent taktiskt men faktum är att om det vore det omvända i Dwarfmatchen så hade det passat mig ypperligt att dra ut på det och på så viss få med mig en vinst istället för en draw. Men, som jag sa tidigare att jag inte tror någon av de spelare jag mött som haft problem med tiden, att de gjort det medvetet utan de vet nog med sig sjjälva att det är jobbigt att alla står och stirrar på klockan och att de alltid är sist kvar på sista bordet. Därför har jag ett tips till dessa coacher! Spela mot datorn på BB2 eller BB3 och sätt timern på turns till tre minuter och på så sätt lär dig att spela lite snabbare utan press hemma när det passar dig. Att sätta timern på fyra minuter är bara att göra det värre för det tar tid att flytta pjäser rent fysiskt som datorn inte räknar med så det blir enbart kontraproduktivt och att man lär sig spela långsammare istället. För alternativet att nästa gång man spelar turnering så kommer det finnas en klocka och att man då enbart får ställa upp sina spelare under sista delen av andra halvlek, och det vill iallafall inte jag vara med om så det är bara i all välmening jag tar upp det här.
Jag kanske glömde att nämna det innan men vinnaren av Gothbowl blev nämligen inte Melisqus egentligen. Vinnaren blev faktiskt Peder, så ett stort grattis till han! Det beror på att de fyra bästa från grundspelet gick vidare för en turnering i Dungeonbowl och vinnaren där blev den egentliga slutgiltiga vinnaren men i den riktiga världen, där man spelar Blood Bowl ovanför mark, där vann Melisqus! (Jag lämnade walkover pga att det blev så extremt sent så Simon fick min plats i finalen) Sen var jag som vanligt en jämrans klant och glömde ta bilder pga väldigt trevlig sällskap men här kommer iallafall något att flukta ögonen på! 
 
 
(Jag vann ett gäng tärningar (eller spike!) också men det blir nog att jag plockar upp priset på Nationalbollen)