Månadens Profil / Salagänget (Feb 2024)

I praktiken så ligger vi ju en vecka för tidigt men på något vis så känns det ändå passande att bryta schemat genom att ta pulsen på arrangörerna för SM i sala, dvs. Wibe, Obervald & Smulzer. Det är många frågor som ska avhandlas men vi får nästan börja med att fråga hur de kom på tanken att dra igång Sveriges Största Blood Bowl Turnering överhuvudtaget?
 
Wibe: Vi satt och planerade för en större turnering i Sala och vi fråga de oss själva "kan man starta ett SM"? Vi kom fram till att vi skulle testa och det verkar fungera, Vi började forska i hur detta skulle gå till och av en slump på en turnering i Västerås stötte vi på Joel, Kaju och Skuld.

 Oberwald: Jag minns att du och smulan började bolla med mig om att arrangera en stor turnering då föreningen hade fått en summa av en sponsor vi kunde använda till denna turnering i Blood Bowl. Efter kanske ett års marinering och sporadiska diskussioner oss emellan mynnade det ut i att försöka anordna ett SM, och om ett Sverigemästerskap inte skulle godkännas så kunde SM helt enkelt stå för Salamästerskapen i stället. Men det blev ett SM även om några få röster ställde sig frågandes till hur vi kunde ta på oss det. Vi ville testa det och var beredd på att det kanske skulle floppa. Men vi fick lös en "national" via NAF och det hjälpte så klart till att locka fler deltagare än vad en turnering normalt gör.

Sala är ju inte direkt den största staden i Sverige och det är iofs rätt kul att den utspelas just där men jag undrar om det inte varit bättre att förlägga den i T.ex. Stockholm med tanke på boende och dyl.?
 

Oberwald: Det blev Sala eftersom det är eldsjälarna inom Sala Analoga Spelförening som tog initiativet. om någon annan förening också vill anordna SM så får de gärna kontakta oss för att diskutera ett samarbete. Vi anser oss inte ha ensamrätt på det och vill någon annan förening anordna SM så är det bara att anmäla sitt intresse till Oberwald. Vår plan är att fortsätta med detta tills våra tärningar nöts sönder men skulle vi fortsätta att växa på samma sätt kommer vi se över möjligheterna att samarbeta med någon annan förening

Smulzer: Ett stort hinder för många föreningar i att anordna stora turneringar är dyra kostnader på lokaler. Vi I sala hade inte kunnat anordna detta om vi inte haft en stark förening i ryggen samt bidrag från både kommun och sponsorer samt bra lokaler runt oss. Vår grundambition med SM var att hålla ner kostnaderna så vi kan göra evenemanget tillgängligt för så många som möjligt. 

Vi tycker väl också att det är trevligt med ett evenemang som sätter Sala på kartan. Vi är väl medvetna om svårigheter med boenden men vi hjälper till så gott vi kan och erbjuder till exempel plats i vår spellokal. Det är inte femstjärnigt boende men det är tak över huvudet. Årets upplaga visar också på att deltagarna hittar lösningar på boende i Sala och kringliggande städer. 

Vad har ni gjort för förändringar i år med era erfarenheter från förra årets turnering i bagaget och vad kan vi förvänta oss som är här för första gången?
 
Efter SM 23 gjorde vi en undersökning bland deltagarna och fick in väldigt bra synpunkter och förbättringsförslag. Dessa har vi försökt inarbetat i årets upplaga. Sen då deltagarantalet har ökat med nästan 50% har vi blivit tvungna att byta till en större spellokal. Vi hoppas detta ska få hela upplevelsen kännas bättre också! Förtydligande av målningskrav och färger för baser och skills. Vi har försäkrat oss om att poängsystemet för squads är tillfredsställande och vi har förbjudit folk att spela dvärgar och chorfs (skämt).

För er som kommer spelar för första gången så ska hela eventet kännas igen då vi använder oss av beprövade system som används i turneringsSverige. Vi hoppas ni ska få en bra upplevelse och bara få spela spelet vi alla älskar att spela! Trots Nuffles hjälpande hand. Vi kan också glatt meddela också att vi har deltagare från tre av våra grannar i Skandinavien, Norge, Finland, Danmark

(Här slänger jag in en fråga från Ozt också): Kände ni er pressade att köra eurobowlreglerna mot er egentliga vilja eller är det mer skönt att slippa ta fram egna regelpaket?

Nej, det känns som att den allmänna viljan och förväntningen är att det blev eurobowl-regler igen. Det är delvis för att ta ett paket som redan är framtaget och testat och som den stora massan känner igen sig i, men också för att sätta rutiner med ett SM med så många deltagare som möjligt. Det är inte omöjligt att nästa SM blir med regler framtagna av Sala analoga spelförening.

I svallvågorna efter förra årets SM, har ni fått några frågor från gemene man om vad Blood Bowl är för något och hur ser det ut på den lokala fronten med nya coacher och dyl.?

Oberwald: Svarar för mig själv här och ja det har blivit lite fler frågor än normalt, men det har väl också att göra med att det varit VM och Eurobowl nyligen. Folk undrar ju vad det är man sysslar med egentligen.

Smulzer: Märks att BloodBowl Sverige tyckte vi hade kul förra året och lyckats väcka intresse runt om i landet. Vi har ju ökat antalet deltagare med nästan 40 detta år. Kul det dessutom spridit sig mer utanför landet än bara Finland också!

I skrivande stund så är det hela 43 lag vilket är betydligt fler än förra årets SM och den absolut största turneringen i Sverige genom tiderna, hur känns det?

Det känns mycket bra! Det kommer bli riktigt roligt!

Som avslutning så slänger jag in den frågan som alla vill ha svaret på, vilka vinner?

Oberwald: Jag tror att Världsmästaren och Vi vinner, det laget har regerande världsmästaren i laget och vi förväntar oss att han ensamt bär sitt lag till SM-guld. Det borde vara en cakewalk för en VÄRLDSMÄSTARE!

Smulzer: Jag är så dålig på tips så lika bra ja inte lägger något så ingen får någon tokig otur! Men svenskt kan de väl ändå ta och bli iår tycker jag. En fråga tillbaka? Vad ser du som deltagare mest fram emot?

Åhå, den var svår då det svaret kan bli hur långt som helst, men ska försöka göra det kort. Att komma bort från den grå vardagen för att gå "in the zone" och spela blood bowl är otroligt skönt, sen att toppa det med att umgås med likasinnade i världens bästa community är ju guld. Att sen lägga grädden på moset på laxen på löken genom att få göra det på Sveriges största turnering är helt fantastiskt. Nu kanske det låter konstigt och fel men missförstå mig rätt i att visst vill man vinna alla matcher men även om jag förlorar sex raka så kommer jag förmodligen ändå vara nöjd över att ha varit här. 

Hursomhelst så tackar jag ödmjukast för intervjun då jag vet att det har varit svettigt med att få ihop allt som hör till med att arrangera något av den här kalibern. Passar dessutom på att önska alla andra lag lycka till, men inte för mycket (och speciellt inte mot lag Sildesalaten) men kom ihåg att även om tärningarna landar uppochner ibland, så är det bara orättvist när det drabbar mig. ;)